Afrika

Afrika är näst största värdsdelen. Det är bra Asien som är större. I Afrkika bor det ungefär 900miljoner människor. Det är väldigt många som är väldigt fattiga. Som drabbas ofta av svält och svåra sjukdommar.
Evkator går igenom hela Afrika och det är därför det är så varmt. Naturen varierar på var man bor. Om man bor längst i norr, mot Medelhavet så är det väldigt torra buskmarker. Söder om kustområdet är det mycket öken. Där ligger den stora öknen Saharaöknen.
Fortsätter man mer åt söder blir det mycket grönare och savann. I savannen finns det väldigt mycket djur. Framför allt hovdjur som Giraffer, Elefanter och massa fler. Det finns väldiigt många apor också. Som gorillor, schimpanser.
Det finns flera bergsområden. I norr finns Atlasbergen, i Mellersta Afrika finns världsdelens högsta berg Kilimanjaro som är 5 895m över havet. Afrikas längsta floder är, Nilen, Niger, Kongo, Zambezi. Dom största sjöarna är Victoriasjön och Tanganyikasjön.

Fattigdomen i Afrika!
Nycklen till att det är fattigt i Afrika är att det finns inte mycket näringsrik jord och medans befolkningen växer mycket, blir det en mycket stor fattigdom. Afrika importerar en hel del varor och när det blev prissvängningar i världen ser man hur mycket de är fattiga. 6,2 miljoner mäninskor i Etiopien saknar mat enligt FN och etiopiska regeringen. Mer än en kvarts miljon barn är svårt underviktiga.
2_323433.jpg

2009-12-03
http://www.ne.se/enkel/afrika
Fattigdom i Afrika:

En andleding kan vara att fattigt i afrika kan var för att rika länder i EU inte alltid kan köpa in varor från fattiga länder som. det beror på att EU är en tullunion och då kan inga länder köpa det förrän Italien eller Spanien har godkänt varorna. Det är väldigt fattigt i Ghana för att många jobbar i gruvor fast de får inte tillräckligt mycket i lön. Då förlorar de all metall från gruvorna och får inte särskilt mycket pengar på det.
Dom rika länderna vill inte skicka pengar till Afrika bara för att dom tycker inte dom är för demokratiska. Dom rika länderna vill sänka 25miljader dollar.
Även fast man har gett Afrika 8000000000000 kr de senaste 40 åren har det knappt blivit bättre. Många säger att det är för att Afrika öppnade sina ekonomier fast de var fattiga. Asien däremot gjorde inte det förrän de själva
http://sob.btj.se/sb/BoolSearch
091210


Borås tidning 091210