Bilder

När du publicerar bilder på nätet måste du ha upphovsrättsinnehavarens tillstånd att använda bilderna. Du kan använda bilder från något bildarkiv med fria bilder. Här nedanför finns länkar till flera arkiv som är tänkta att använda i skolan.

Kom ihåg att ange var du har fått bilden ifrån. Det kan t.ex. se ut så här:
lexia_lejon09_ak.jpg
Foto: www.fotofinnaren.se

Fria bildarkiv:

Fotofinnaren
Multimediabyrån
Användarnamn: ronnow7-9
Lösenord: infosok
Fotoakuten

Flickr
För att hitta bilder med Creative Commons-licens på Flickr - klicka på "Explore" och välj sen "Creative Commons" i rullisten som man kan ta fram under "Explore".

Om upphovsrätt och Creative Commons


I den här filmen får du lära dig vad upphovsrätt är för något. Sofia Mirjamsdotter går igenom de viktigaste grunderna i lagen om upphovsrätt och skillnaderna mellan den ideella och den ekonomiska upphovsrätten. För mer information och material som är kopplat till filmen besök http://www.internetkunskap.se

Kolla källan om upphovsrätt

Multimediabyrån kan du läsa om hur du gör för att hitta och använda bilder på Flickr.
Du kan också se en film om att använda Creative Commons-bilder från Flickr.

Bilderna i databaserna vi jobbar med i Infosök-kursen

Vi frågade Forflex (Alex Online) och Landguiden om vi får lov att använda deras bilder på Infosök. Så här svarade de:
Forflex:
"Om bilderna inte är tagna ur sitt sammanhang och om det framgår varifrån de är hämtade så är det okej för vår del. En viktig begränsning är dock att vi bara kan ge tillåtelse för bilder där det står "/Forflex" efter fotografens namn i bildbyline. Dessa bilder disponerar vi själva över, för övriga fotografier har vi bara publiceringsrätt som vi inte kan förmedla vidare."
Landguiden:
"Vi brukar ge skolelever tillåtelse att använda en enstaka bild (karta) i sina tryckta skolarbeten om de anger UI som källa. Men att ni lägger ut våra bilder på Internet vill vi inte. Digitala kopior sprids allt för lätt vidare på nätet. P.S. Jag såg senast igår fina gratisbilder på Göteborgs-Postens webbplats under rubriken GP Bild på www.gp.se

När vi besökte NE-Online frågade vi vad som gäller för deras bilder. Svaret var att man absolut inte får publicera bilder från NE på webben. De äger inte själva bilderna i databasen, utan det gör olika bildbyråer. Därför kan NE inte ge någon annan tillåtelse att använda och publicera deras bilder.